2015. június

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/mosovhu1/public_html/components/com_jusertube/lib/srizon_yt_album.php on line 100
Nyáron több a rovar
Nyáron több a rovar
Nyáron megszaporodnak a különböző rovarfajok. Ebben az időszakban főként a méhek illetve a darazsak okozhatnak gondot. A csípéseket érdemes elkerülni, ugyanis súlyos következményeik is lehetnek.
Mexikói halakat tenyésztenek
Mexikói halakat tenyésztenek
Világszinten is egyedülálló az a projekt, amelyhez 2013-ban csatlakozott a Kossuth Lajos Gimnázium. A kihalással fenyegetett mexikói magashegyi fogaspontyokat tenyésztik az intézményben. A szaporulatot ingyen adják át az európai tenyésztőknek. A projekt nem csak a város jó hírét szolgálja, hanem a diákok kutatási munkáját és ökológiai szemléletét is erősíti.
Közlekedésbiztonsági akció
Közlekedésbiztonsági akció
Ma és holnap elballagnak a nyolcadik osztályos diákok. De nemcsak nekik ér véget a tanév. Keddtől egyre több gyermek jelenik meg már napközben is az utcákon. Érdemes fokozott figyelemmel közlekedni. Erre hívták fel a figyelmet a mai közlekedési biztonsági akcióval a város több pontján.
A Szigetköz Agórája
A Szigetköz Agórája
614 millió forintból újulhat meg a Flesch Károly Kulturális Központ. Az Agóra pályázaton 100%-os állami finanszírozásban részesült Mosonmagyaróvár. A Szigetköz legnagyobb közművelődési intézménye egy multifunkcionális közösségi központtá alakul át, amely megfelel majd a modern kor igényeinek és követelményeinek. A mai projektnyitón a részleteket ismertették.
Hőség az óvodában
Hőség az óvodában
A hőségriadó átírja a mindennapok menetét az óvodákban is. Többnyire árnyékos udvarral rendelkeznek az intézményeink, ám 11 és 15 óra között inkább az épületben tartózkodnak a gyerkőcök.
Óvári sajt pizzafeltétként
Óvári sajt pizzafeltétként
A tradicionálisak mellett új termékeket is előallítanak az Óvártejnél. A kitűnő alapanyagnak kösznhetően még az olaszországi sajtoknál is ízletesebb a városunkban gyártott mozarella.
Elütött állatok
Elütött állatok
Gyakran olyan hirtelen ugrik az autó elé egy állat, hogy nincs elég idő a fékezésre. Ha vadat ütünk el autóval, akkor az érintett vadásztársaságot kell értesítenünk a biztosítónkon kívül. Amennyiben háziállatot, kutyát vagy macskát ütünk el városon belül, akkor a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. köteles elszállítatni a tetemet. A gyorsforgalmi utakon, illetve a településen kívüli utakon már a Magyar Közút Nonprofit Kft. az illetékes.
Programajánló
Programajánló
Ugyan a hétvégén nem nyílik kiállítás, és koncert sem lesz, de nem hagyjuk Önöket programok nélkül!
Új edző a Futura Mosonmagyaróvár élén
Új edző a Futura Mosonmagyaróvár élén
Ahogy arról már tegnapi Híradónkban is beszámoltunk: új vezetőedzője lesz a Futura Mosonmagyaróvár labdarúgó csapatának. Az együttes a 12. helyen zárt. Jövőre jobb eredményt várnak el a csapattól.
Vidámballagás
Vidámballagás
A Bolyai iskola egyik legkedvesebb hagyománya a vidámballagás. A nyolcadik osztályos tanulók jelmezbe bújva vesznek végső búcsút szeretett iskolájuktól. A felvonulás közben minden osztályba bemennek, így az alsóbb évfolyamok is láthatják, mi vár rájuk a jövőben.
Víz a Szigetközbe
Víz a Szigetközbe
Közel 6 és fél milliárd forint volt az a beruházás, amelyet az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság bonyolított le az elmúlt 3 évben. Az uniós projektnek köszönhetően a Szigetköz teljes területén rendeződtek a vízállapotok. A fejlesztés nem csak az élővilágnak jelentős; a vízminőségen is javít, így a turizmust is fellendítheti a térségben.
Múzeumok Éjszakája
Múzeumok Éjszakája
Magyarországon 1999-ben rendezték meg először a Múzeumok Éjszakáját. Ilyenkor országszerte több intézmény, így a Hansági Múzeum is különleges programokkal várja az érdeklődőket. Az idén az esemény egy hétig tart majd. A programokat ma délelőtt ismertették a Cselley-házban.
Vásárlásnak számít a bankkártya
Vásárlásnak számít a bankkártya
Már az ország postáinak kétharmadában lecserélte a POS (píóesz) terminálokat a Magyar Posta Zrt. A fejlesztésnek köszönhetően Mosonmagyaróváron is mind három postán ingyenes tranzakciónak minősül a bankkártyás csekkbefizetés. A nyár végéig minden postán kialakítják az új terminálokat.
Rajzkiállítás Rajkán
Rajzkiállítás Rajkán
Immáron 15. alkalommal állították ki Rajkán a Békefi Ernő iskola tanulóinak alkotásait. A pályázatra a rajzokon és a fotókon kívül verseket is vártak a szervezők. A tárlaton közel 100 diák 600 művét mutatták be.
Városunkban magas az ózonkoncentráció
Városunkban magas az ózonkoncentráció
Magas ózonszintet mértek Mosonmagyaróváron. A nagy széndioxid kibocsátás illetve a jelenlegi napállás miatt alakult ki. Ez az a gáz, ami megvéd minket UV sugárzástól. Azonban az alacsonyabban fekvő légrétegekben nem természetes. Sőt káros is lehet az egészségünkre.
Városi Pedagógusnap
Városi Pedagógusnap
Június első hétvégéje a pedagógusnap. Az önkormányzat minden évben gálaműsorral köszönti a város nevelőit. A legkiválóbbakat pedig jutalmazza.
Hazai és uniós támogatásból bővül az eszközpark
Hazai és uniós támogatásból bővül az eszközpark
Jelentősen korszerűsödik a közel jövőben a Kisalföldi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. eszközparkja. Egy KEOP pályázat keretében valamint hazai költségvetési támogatásnak köszönhetően új informatikai rendszer, egy utóaprító berendezés, valamint 8 új jármű segíti a szelektív hulladékgyűjtési projekt kivitelezését.
Nemzeti Összetartozás Napja
Nemzeti Összetartozás Napja
95 évvel ezelőtt, június 4-én írták alá a hazánk életét ma is meghatározó trianoni békeszerződést. A békediktátum következményeképp az akkori Magyarország területének mintegy kétharmada országhatáron túlra került. Hárommillió magyar vált külföldivé anélkül, hogy elköltözött volna.
Merre tovább Panta AQUA?
Merre tovább Panta AQUA?
Legutóbbi ülésen zárt ajtók mögött döntöttek a képviselők a Panta Aqua Zrt. jövőjéről. Ehhez kapcsolódva tartott ma délután sajtótájékoztatót Jávor Miklós önkormányzati képviselő.
Ünnepi könyvhét
Ünnepi könyvhét
Ünnepi Könyvhetet tart a Huszár Gál Városi Könyvtár. Ma délután az iskolásokat látta vendégül az intézmény.
Nemzeti Összetartozás Napja
Nemzeti Összetartozás Napja
95 évvel ezelőtt írták alá a Versqailles-i békediktátumot. Az első világháború vesztes országait sújtó szerződés értelmében, a történelmi Magyarország kétharmadát más állam területéhez csatolták. Így közel három millió honfitársunk az új határokon kívül maradt. 2010-óta június 4-e a Nemzeti Összetartozás Napja.
Programajánló
Programajánló
A hét végén sem maradnak program nélkül azok, akik szeretnének kicsit kimozdulni. Kollégáim válogattak Önöknek a rendezvényekből.
Étkeztetés a nyári szünetben
Étkeztetés a nyári szünetben
Saját költségvetéséből biztosít egy tál meleg ételt évközben és a tanítási szünetekben a helyi önkormányzat rászoruló gyermekeknek. Vannak, akiknek azonban nyáron is gondot okoz az étkezés. Ezért az önkormányzat minden évben megpályázza az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatását. A több mint 2 millió forintból 100 gyermek juthat meleg ebédhez a nyári szünetben.
Csökkent a gyermeklétszám
Csökkent a gyermeklétszám
Idén szeptembertől eggyel kevesebb csoport lesz az Ostermayer Óvodában. Az áprilisi beiratkozás ugyanis azt mutatta: lényegesen kevesebben jelentkeztek 2015-ben az intézménybe. A képviselő-testület elfogadta az óvodai létszámcsökkentésről szóló javaslatot.