2015. november

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/mosovhu1/public_html/components/com_jusertube/lib/srizon_yt_album.php on line 100
Korunk kihívásai
Korunk kihívásai
Tragédia, tömeggyilkos, terrorista, bevándorló. Manapság gyakran hallani ezeket a szavakat. A felnőttek mellett a fiatalabb generáció figyelmét is felkeltik a hírportálokon, híradókban megjelenő információk. A pedagógusok szerint a gyermek érdeklődését ki kell elégíteni, és tájékoztatni kell őket a közelmúlt tragédiáiról.
A Greiner az év orvostechnikai vállalata
A Greiner az év orvostechnikai vállalata
Rangos díjat kapott a Greiner Bio-One Hungary Kft. A Mosonmagyaróváron működő cég nyerte el ugyanis a Medicina TOP 200 kiadványtól Az év orvostechnikai vállalata elismerést.
Fogadj örökbe egy közterületet
Fogadj örökbe egy közterületet
Jövőre Mosonmagyaróvár képviseli hazánkat az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyén. A helyi önkormányzat szeretné, ha a lakosság ezért összefogva, együttműködve tenne az egységes városképért. A Polgármesteri Hivatal egy felhívást tett közzé, amelyben arra buzdítja a cégeket, egyesületeket, hogy fogadjanak örökbe egy közterületet, amelynek rendben tartásáért felelősséget vállalnak.
30 éves a Városvédő Egyesület
30 éves a Városvédő Egyesület
Megtartotta éves közgyűlését a Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesület. A megbeszélésen választotta meg a szervezet az új elnököt. Kocsis Sándor ugyanis 15 évnyi vezetés után lemondott posztjáról. Az új elnök Unger András lett. A címzetes egyetemi docens 2016. február elsejétől tölti be a vezetői pozíciót.
Biztonságos vásárlás
Biztonságos vásárlás
Az ünnepekhez közeledve zsúfolásig telnek a bevásárlóközpontok. Nemcsak a törvénytisztelő polgárok, hanem a zsebtolvajok is gyakrabban látogatják a frekventált helyeket. A rendőrség ezért országszerte felhívja a lakosság figyelmét a körültekintő, biztonságos vásárlásra, hogy ne induljon rossz élményekkel a Karácsony.
Kamarai évértékelő
Kamarai évértékelő
Megtartotta az év utolsó ülését a Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Mosonmagyaróvár Térségi Elnöksége. A beszámolók között a 2015-ös évet értékelte az elnök, majd pedig a további célokról tájékoztatta a tagokat. Most az év legjelentősebb rendezvényére készül az elnökség, decemberben tartják meg ugyanis a „Karácsony Kupát” a helyi szakképzős diákoknak.
Nyílt nap a Bolyaiban
Nyílt nap a Bolyaiban
Nem lesz változás a Bolyai iskola szakképzésében, csak a neve módosul. Jövő évtől szakgimnázium lesz az intézmény, de továbbra is megmaradnak az informatikai, kereskedelmi, ügyviteli és közgazdaságtani szakok. Ma délelőtt bemutató órákon vehettek részt a leendő középiskolások, hogy megismerjék: mit és hogyan tanulhatnak a Bolyai iskolában.
Disznóölés a Skanzenban
Disznóölés a Skanzenban
Mihály napjától, azaz szeptember 29-től egészen Katalinig, vagyis november 25-ig tartott az úgynevezett kisfarsang. Ez az időszak a karácsonyt megelőző mulatozás ideje volt, a gazdasági év lezárulását ünnepelték. Ilyenkor vágták le az egész nyáron hízlalt disznót is. A Lajta Néptáncegyüttes ennek hagyományát elevenítette fel Szentendrén, a Skanzenban.
Társulási ülési
Társulási ülési
Az év utolsó ülését tartotta a Mosonmagyaróvár Térségi Társulás Tanácsa. A meghívóban 10 napirendi pont szerepelt. A településvezetők meghallgatták többi közt a rendőrség beszámolóját, valamint megválasztották a Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény vezetőjét.
Gyermekfelügyelet
Gyermekfelügyelet
Az alapellátás mellett különböző szolgáltatásokkal segíti a szülők hétköznapjait a Mosonmagyaróvári Egyesített Bölcsődék Intézménye. Mindhárom városi bölcsődében működik az időszakos gyermekfelügyelet, amelyet a szülők jelképes összegért igényelhetnek. A nyújtott nyitva tartás lehetőségével is élhetnek a családok. Igény esetén ugyanis - térítési díj ellenében - este 8 óráig vigyáznak a gyermekre.
Véradók köszöntése
Véradók köszöntése
A legkiemelkedőbb véradókat köszönti évről-évre a Magyar Vöröskereszt Mosonmagyaróvár Területi Szervezete. Ebben az évben eddig 530 ember nyújtotta karját városunkban. Akik még idén szeretnének vért adni, november 30-án és december 1-jén megtehetik a Fehér Ló Közösségi Házban.
Nyugdíjastalálkozó
Nyugdíjastalálkozó
Minden évben vacsorával kedveskedik egykori dolgozóinak a Karolina Kórház Rendelőintézet. Az Ápolásfejlesztési és Oktatási Munkacsoport ez alkalommal mintegy 100 nyugalmazott egészségügyi kollégát látott vendégül.
Jobb veled a világ
Jobb veled a világ
Vasárnap délután a boldogságé volt a főszerep Mosonmagyaróváron. Városunk is csatlakozott ugyanis a Jobb Veled a Világ Alapítvány országos kezdeményezéséhez. A Karolina Kórház Rendelőintézet előtt megrendezett villámcsődület a társas kapcsolatok létfontosságára hívta fel a figyelmet.
MKCSE - DVSC
MKCSE - DVSC
Egy hónap szünet után ismét hazai pályán lépett pályára a Mosonmagyaróvári Kézilabda Club. A NBI 11. fordulójában a DVSC látogatott Mosonszolnokra.
MTE1904 - Balatonfüred
MTE1904 - Balatonfüred
Az őszi idény utolsó mérkőzését játszotta az MTE 1904 labarúgó csapata. A vendég az utolsó előtti helyen álló Balatonfüred volt.
Giesswein-díj és emlékérem
Giesswein-díj és emlékérem
2006-ban jött létre a Magyaróvári Egyházközség Giesswein Sándor Emlékbizottsága, névadója kultuszának ápolásáért. Idén tehát tizedik alkalommal jutalmaztak olyan személyt, aki tevékenységeivel sokat tett embertársaiért. A Giesswein-díjat és emlékérmet Krisztus Király vasárnapján adják át.
Sajtótájékoztató
Sajtótájékoztató
Eddig körülbelül 750 ezren írták alá országszerte a Fidesz petícióját a kötelező kvótarendszer ellen. Az Európai Unió tagállamai között meghatározott létszámban osztaná szét a bevándorlókat. Mosonmagyaróváron Szájer József Európa parlamenti képviselő beszélt a kötelező betelepítés veszélyeiről.
Napelemek a kórházban
Napelemek a kórházban
Ma délután hivatalosan is átadták a Karolina Kórház tetejére telepített napelemrendszert. Az intézmény egyik legnagyobb kiadása ugyanis a villamosenergia-fogyasztás ellentételezése. A projektet az Európai Unió 150 millió forinttal támogatta.
Mosoni-Duna rehabilitáció
Mosoni-Duna rehabilitáció
Véget ért az a több évig tartó projekt, amely a Mosoni-Duna teljes és a Lajta duzzasztó alatti alsó szakaszát érintette. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság 6,5 milliárd forint értékben valósította meg a vízvédelmi beruházást. A kivitelezés a holtágak, és lefűződő mellékágak, a nedves élőhelyek valamint az ívóhelyek javítása mellett a partrendezési munkálatokra terjedt ki.
Változik a menetrend
Változik a menetrend
December 13-án lép életbe a 2015-2016-os vasúti menetrend. Mosonmagyaróvárt is érintik a változások. A legfontosabb ezek közül az, hogy más időpontban indulnak és érkeznek a fővárost és a nyugat-európai városokat összekötő nemzetközi vonatok. Ezek a szerelvények megállnak városunkban is.
Testületi ülés
Testületi ülés
Több rendeletet is elfogadott mai ülésén Mosonmagyaróvár Képviselő-testülete. Szabályozták például a magyaróvári belváros közlekedését. Ez megengedőbb lett, mint az első olvasatban volt; a teraszok zárvatartásáról is határoztak, valamint a testület elé került a munkaerő-piaci beszámoló.
Terrorveszély Európában
Terrorveszély Európában
Világpolitikai körképet adott tegnap este Nógrádi György. A biztonságpolitikai szakértő előadásában a migrációs válsághoz vezető utat vázolta fel, és adott egy pillanatképet a jelen helyzetről. Az egyetemi tanár arra is felhívta a figyelmet: Európa jelenleg nem játékos a globális politikában.
Nagy rajzolás
Nagy rajzolás
Mosonmagyaróvár idén is több kulturális programmal csatlakozott a Múzeumok Őszi Fesztiváljához. A fiatalokat megszólító Nagy Rajzoláson több napon keresztül készültek az ötletes alkotások. A festményekből és rajzokból a Cselley-házban nyílt kiállítás.
Változás a számlázásban
Változás a számlázásban
Változik az AQUA Szolgáltató Kft. számlázási ütemezése. A decemberivel együtt a januári és a februári számlákat is kiküldik a fogyasztóknak. A fizetési határidő azonban ugyanaz marad, így minden hónapban csak egy számlát kell kifizetniük a városlakóknak. Ha valaki havonta diktálja a mérő állást, úgy november 30-ig jeleznie kell a havi átlag fogyasztást a szolgáltatónak.