2015. október

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/mosovhu1/public_html/components/com_jusertube/lib/srizon_yt_album.php on line 100
Forradalmi helyszínek
Forradalmi helyszínek
Évek óta a Gyásznapon felkeresik az 1956-os forradalom helyszíneit, ahol a rövid beszédek hangzanak el, és elhelyezik a megemlékezés virágait.
Futura Mosonmagyaróvár - Csepel
Futura Mosonmagyaróvár - Csepel
Kitűnő játékkal aratott magabiztos győzelmet az MTE 1904 labdarúgócsapata. A Futura Mosonmagyaróvár a 13. fordulóban a Csepel együttesét múlta felül 4:1 arányban. A mérkőzés hőse Laki Balázs volt, aki duplázni tudott a Wittmann-parkban.
Sortűz '56-ban
Sortűz '56-ban
1956. október 26-án véres sortűz dördült el a mosonmagyaróvári határőrlaktanya előtt. A békés tüntetők közé lövetett a hatalom, máig tisztázatlan okokból. Október 25-én néma tüntetést tartottak a gazdász hallgatók. Másnap már a gyárak munkásaival kiegészülve kérték városszerte, hogy vegyék le a középületekről a vörös csillagot.
Virágos Mosonmagyaróvár
Virágos Mosonmagyaróvár
Csütörtök délelőtt sajtótájékoztatót tartottak a Városházán. Szerdán volt ugyanis a Virágos Magyarország verseny eredményhirdetése.
Tükörcserepek
Tükörcserepek
Tükörcserepek. Ez Tanainé Guzorán Anna kiállításának címe. A Fehér Ló Közösségi Házban megnyílt tárlaton elsősorban szövött textilképeket, textilterveket, és akvarelleket láthatnak.
Sajtótájékoztatót tartott a Jobbik
Sajtótájékoztatót tartott a Jobbik
Csütörtök délelőttre hirdetett sajtótájékoztatót a Jobbik Magyarországért Mozgalom. A helyi alapszervezet vezetője a közétkeztetés kérdéseiről mondta el véleményét.
Testületi ülés
Testületi ülés
Csütörtök délután tartotta soron következő ülését Mosonmagyaróvár képviselő-testülete.
Ovisok az MTE pályán
Ovisok az MTE pályán
Utánpótlás keresés - óvodásoknak hirdettet foglalkozást az MTE 1904.
'56-os kaszinó
'56-os kaszinó
Játékosan komoly dolgokról - ma volt az ‘56-os kaszinó.
Védett épületek
Védett épületek
Kétmilliós keret felújításra - október 30-ig lehet pályázni a Védett Épületekre
Játszva programozni
Játszva programozni
Október 12 és 16 között rendezik meg Európa-szerte a Code Week-et. Mosonmagyaróvár először csatlakozott az informatikai rendezvénysorozathoz. A Bolyai iskolában közösen programoztak a diákok. Autóversenyes játékot készítettek a fiatalok.
Nagy rajzolás
Nagy rajzolás
2009 óta a Múzeumok Őszi Fesztiválja egyik legnépszerűbb eleme az Angliából induló „The Big Draw”, azaz „A Nagy Rajzolás”. Mosonmagyaróváron négy éve csatlakoztak ehhez a rendezvényhez. A cél, hogy az együttes alkotás közelebb hozza a közösséget a múzeumokhoz.
Civil nap
Civil nap
Rendhagyó helyszínen, a Polgármesteri Hivatal dísztermében adták át idén a mosonmagyaróvári civil díjakat. Városunkban 2000 októbere óta hagyomány, hogy a Civil Napon köszöntik azokat a szervezeteket és személyeket, akik tevékeny részt vállalnak a közösségi élet jobbá tételében.
Határhelyzet szombaton
Határhelyzet szombaton
Szombat 0 órától lezárták a horvát-magyar határt. Vagyis ettől a perctől újabb intézkedésig nem lehet törvénytelen keretek között belépni Magyarország területére a horvát oldalról. A határzár megrongálása bűncselekménynek minősül. Erre a lépésre a kormány szerint azért volt szükség mert a csütörtöki, brüsszeli EU csúcson nem született megnyugtató megoldás az uniól a schengeni határok megvédésére.
Határhelyzet hétfőn
Határhelyzet hétfőn
Ma délelőtt feloldották a határzárat: újra át lehet kelni a régi átkelőnél. Heteken keresztül csak az autópályán lehetett átmenni Ausztriába: ez sokaknak megnehezítette a mindennapi ingázást. Az osztrák oldalon azonban egyre nagyobb a készültség.
Virágosít a VÜF
Virágosít a VÜF
A Városüzemeltető és Fenntartó Kft. megkezdte az őszi virágosítást. Az árvácskák mellett ilyenkor ültetik el a tulipánhagymákat is. Új színfolt lesz a városban, hogy a Nepomuki Szent János szobornál és az egykori Takarékpénztári épület előtt rózsák fognak virítani.
Ismét újítás a Futurában
Ismét újítás a Futurában
Ahogyan azt már megszokhatták, félévente egy újdonsággal rukkolnak elő a Futurában. Ezúttal a 3D-s élmény egy újabb válfajával találkozhatnak azok, akik péntektől felkeresik az Interaktív Természettudományi Élményközpontot.
Csontváry festményéről tartottak előadást a Nyugdíjasegyetemen
Csontváry festményéről tartottak előadást a Nyugdíjasegyetemen
Miként mutatja be a Biblia tanítását Csontváry Kosztka Tivadar festménye? Erre a kérdésre kaphattak választ csütörtökön a hallgatók a Nyugdíjasegyetemen. A Fohászkodó Üdvözítő alkotáson egyszerre jelenik meg az ateizmus és a hit.
Megváltoztak a közlekedési viszonyok
Megváltoztak a közlekedési viszonyok
Egyre rövidebbek a nappalok a korai sötétedés miatt. Reggel pedig gyakran ködben vagy esőben indulnak útjukra a városlakók. Ebben az időszakban fokozott figyelmet igényel a forgalomban haladás. A kerékpárosoknak, a gyalogosoknak és a személygépjármű vezetőknek ugyanakkora felelőssége van a biztonságos közlekedésben.
Az 1956-os vidéki sortüzekről tartottak előadást
Az 1956-os vidéki sortüzekről tartottak előadást
A mártírhalált halt levéli református lelkész, Gulyás Lajos nevét nem véletlenül vette fel korábban a városi kollégium. Az ‘56-os forradalom és szabadságharc emlékezetének őrzését és továbbadását kiemelt pedagógiai programpontként végzik. Az októberi megemlékezésük nyitott: arra várták a város lakóit is. Szerda este Bank Barbara történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagja tartott előadást.
Napelemes rendszert építettek ki a Karolina Kórházban
Napelemes rendszert építettek ki a Karolina Kórházban
Több mint 150 millió forintos uniós támogatásból építette ki napelemes rendszerét a Karolina Kórház Rendelőintézet. A beruházásnak köszönhetően nagymértékben csökkennek az intézmény kiadásai: a kórház ugyanis éves szinten költségvetésének mintegy 5%-át az áramfogyasztásra költi.
Rendelet szabályozná a közterületi alkoholfogyasztást
Rendelet szabályozná a közterületi alkoholfogyasztást
A közterületen történő alkoholfogyasztás szabályairól is tárgyalt legutóbbi ülésén a képviselő-testület. A helyi rendelettervezet első olvasata szerint a közterületi rend és a biztonságos város szempontjából lényeges a szeszesital fogyasztás szankcionálása. A lakossági bejelentések száma ugyanis indokolttá tette, hogy ne lehessen alkoholt inni közterületen.
Már zajlik a Flesch Károly Kulturális Központ felújítása
Már zajlik a Flesch Károly Kulturális Központ felújítása
Megújult belsővel és új szolgáltatásokkal nyitja meg kapuit januárban a Flesch Károly Kulturális Központ. A helyi önkormányzat 614 millió forint 100%-os uniós támogatást nyert el a Szigetköz-Agórája pályázaton. A központban már zajlanak a munkálatok. Október 22-én pedig egy lakossági fórumot tartanak az építkezésről.
Egészségnap a Fekete iskolában
Egészségnap a Fekete iskolában
Egészségnapot tartottak a Fekete- iskolában. Az osztályok különböző életmóddal kapcsolatos programon vehettek részt a délelőtt. Tápláló ételeket kóstoltak, zumbáztak a tornateremben, a DrogPont munkatársai pedig prevenciós foglalkozást tartottak a gyermekeknek.