2015. augusztus
Korábban vonulnak a gólyák
Korábban vonulnak a gólyák
Az ősz közeledtével a gólyák útnak indulnak, hogy melegebb éghajlatot keresve átvészeljék a telet. A zord időben táplálékuk sem akad, így éhen halnának. Idén azonban már most több gólyafészek üresen áll. A szárazság miatt ugyanis korábban indult el a madárvonulás.
Táncpárbaj
Táncpárbaj
Párbaj a táncparketten. A helyi Hedonizm Crew tagjai második alkalommal tartották meg az Óvár Battlet. A breakesek között többnyire helyiek voltak, de érkeztek az ország más részéről is b-boy és b-girlök. A táncosok párbajoztak a legjobb táncos címért.
Óvár Regatta
Óvár Regatta
Az ország több pontjáról és Bécsből is érkeztek lelkes sportolók a 19. Óvár Regatta Kupára. A Báger-tó idén is mintegy 20 vitorlás modellnek adott otthont. A versennyel a modellező sportot népszerűsítenék, valamint versenyzési lehetőséget biztosítanak a modellezőknek.
XII. Óvár Kupa
XII. Óvár Kupa
12. alkalommal rendezte meg az Óvár Kupát a Mosonmagyaróvári Vízisport Egyesület az Itatónál. A versenyzők között a kezdőktől egészen a veterán korosztályig mindenki képviselte magát. Az ország egész területéről, sőt a határon túlról is érkeztek evezősök. Az 500 méteres versenytávot évenkénti beosztással tették meg a sportolók.
Gurult a város
Gurult a város
A nagy hőség ellenére több százan kerékpározták körbe Mosonmagyaróvárt pénteken. A Gurul a város egészséges életmódot népszerűsítő programsorozata ez alkalommal pihenőt tartott a Futuránál. A Természettudományi Élményközpont előtt frissítővel várták a kerékpárosokat, akik a környék turisztikai lehetőségeivel is megismerkedhettek.
Megkezdődtek az útfelújítások
Megkezdődtek az útfelújítások
Ma délelőtt két úton is megkezdte az útburkolat felmarását a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. A héten a Gulyás Lajos, valamint a Gyárfás utca felújítását végzi a kivitelező. A helyi önkormányzat költségvetéséből, az idei útfelújításokra 150 millió forintot különített el. A két utca egyelőre részlegesen van lezárva, szerdán és csütörtökön azonban sem parkolni, sem áthaladni nem lehet az érintet szakaszokon.
Nyári ellátás
Nyári ellátás
Minden napra más programmal készülnek a szociális dolgozók az ellátottaknak az Idősek Bentlakásos Intézményeiben. Nyáron a hozzátartozók nehezen hagyják otthon az időseket, ha nyaralni mennek. Egyes idősek el is mennek a vakációra, ám ez esetben biztosítani kell a szakember által javasolt körülményeket.
A magyar egészségügyről és a Karolina Kórházról
A magyar egészségügyről és a Karolina Kórházról
A magyar egészségügyéről valamint a Karolina Kórház Rendelőintézet anyagi helyzetéről tartott sajtótájékoztatót Kovács Tamás. A Magyar Szocialista Párt helyi elnöke szerint az elmúlt 25 évben sok reformtervezet látott napvilágot. Szükséges lenne egy széles konszenzuson alapuló új rendszer kialakítása.
Iskolai szünetek
Iskolai szünetek
Még közel egy hónap van hátra a 2015-2016-os nevelési év kezdetéig, de már közzé tették a szünetek időpontjai. Ugyan a naptári napok alapján rövidnek is tűnhet például az őszi pihenő, de a munkaszüneti napoknak kösznehetően lesz idejük a diákoknak és a tanároknak a feltöltődésre.
Járdafelújítások
Járdafelújítások
Idén 15 millió forintot fordított költségvetéséből a járdák felújítására a helyi önkormányzat. Múlt héten Mosonban újult meg egy hosszabb szakasz. A napokban pedig a Városkapu térnél kezdték meg a munkálatokat.
Alapozási munkálatok a sportcsarnoknál
Alapozási munkálatok a sportcsarnoknál
Társasági adók felajánlásából épít az MTE 1904 egyesület egy multifunkcionális sportcsarnokot. A Kossuth gimnázium és a Városi Ifjusági Sporttelep közötti területet jelölte ki a város a létesítménynek. Június elején adták át a munkaterületet a kivitelezőknek.
Városi sporttábor
Városi sporttábor
Az ország különböző pontjain tartanak sportág-választókat. Kicsit másképp, de hasonló céllal zajlik a városi sporttábor Mosonmagyaróváron. A közel 100 fős diáksereg szinte minden, a városban űzhető sportban kipróbálhatja magát az egy hét során.
Távhő-rekonstrukció
Távhő-rekonstrukció
Mintegy 40 millió forintból végezte el a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. a távhő szolgáltatás rekonstrukcióját Mosonban. Májusban a körzetet ellátó kazánház felújításával kezdődtek a munkálatok. A napokban pedig a kivitelezés utolsó üteme zajlik.
Áthelyezett munkanap
Áthelyezett munkanap
Augusztus 8-án, vagyis most szombaton áthelyezett munkanap lesz. Augusztus 21-e, péntek ugyanis munkaszüneti nap lesz. Ez érinti a hivatalok valamint a városi közszolgáltatók ügyfélfogadási rendjét is.
Testületi ülés volt Levélen
Testületi ülés volt Levélen
Az elmúlt héten ülésezett Levél képviselő-testülete. A legfontosabb döntésekről Kiss Béla polgármestert kérdeztük meg telefonon.
Útmenti zöldségek
Útmenti zöldségek
A forgalmas utak mentén árusított zöldségeket, gyümölcsöket vizsgálta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatala. A kutatásukban az autóforgalom miatt lerakódott nehézfémeket keresték a növényeken. A várakozásokkal ellentétben meglepő eredmények születettek.
Katasztrófavédelmi hírek
Katasztrófavédelmi hírek
10 alkalommal riasztották a Mosonmagyaróvári Hivatásos Tűzoltókat az elmúlt héten. Több esetnél a lébényi hivatásosak is segédkeztek. Dunaszigeten egy lakókocsi gyulladt ki, Rajkán, a határátkelőnél az avar égett. A hegyeshalmi vasútiállomáson pedig egy dízelmozdony kapott lángra. A vasárnap esti nagy mennyiségű csapadék több lakóháznál is gondot okozott, a tűzoltók azonban azonnal közbe avatkoztak. Emellett pedig az M1-es autópályára és az M15-ös autóútra is kivonultak az egységek.
Toborzó a Wittmann-parkban
Toborzó a Wittmann-parkban
Fiatal labdarúgók-jelölteket vártak tegnap délután az MTE pályára. Ez alkalommal az U7 és az U13 korosztály képviselői tehették próbára magukat. A jövő focistái különböző labdajátékokkal fejlesztették technikájukat az edzők irányításával.
Rendészeti szakközépiskolások gyakorlaton
Rendészeti szakközépiskolások gyakorlaton
Idén nyáron négy rendészeti szakközépiskolás tanuló végzi gyakorlatát a mosonmagyaróvári kapitányságon. A diákok a közúti ellenőrzések mellett aktívan részt vesznek a különböző akciókban. Mindemellett az eljárásokkal járó papírmunka világával is megismerkednek. A szakközépiskolások egy hónapot töltenek a városban. A szolgálatot pedig egy mentor segítségével végzik.
A hősök vérüket adják
A hősök vérüket adják
A hősök a vérüket adják. Ez a Magyar Vöröskereszt új jelmondata. Mindössze egy órát vesz igénybe, és legalább három ember életén segítenek ugyanis a véradók. Mosonmagyaróváron és a térségben különösen is sok névtelen hős él. Ma a Fehér Ló Közösségi Házban bizonyították segítségüket.
Nyílt edzést tartott az MKCSE
Nyílt edzést tartott az MKCSE
Nyílt edzést tartott a Mosonmagyaróvári Kézilabda Klub a mosonszolnoki sportcsarnokban. Ez az alkalom nem csak a játékosoknaknak, hanem a szurkolóknak is jó lehetőség volt, hogy hangoljanak a bajnoki szezon kezdetére. Szüksége is van a csapatnak a buzdításra ugyanis a nyáron szinte teljesen kicserélődtek a játékosok. Így az edzéseken a csapatépítés jelenti a legfőbb feladatot.
Változik a helyesírás
Változik a helyesírás
Szeptembertől változik a magyar helyesírás. A szabályzat 12. kiadása ősszel jelenik meg. Az előző azonban 2016. szeptember elsejéig még érvényes lesz, így a következő egy évben mindkét kiadásnak megfelelő írás helyes lesz. Az előzetes információk szerint nagy változások nem várhatók, és az oktatást sem fogja nagymértékben befolyásolni.