2015. augusztus

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/mosovhu1/public_html/components/com_jusertube/lib/srizon_yt_album.php on line 100
Szent Rozália ünnepe
Szent Rozália ünnepe
Szeptember 4-én van Szent Rozália liturgikus ünnepe. Az ezt megelőző vasárnap évtizedek óta ünnepi szentmisét tartanak a szent tiszteletére épült mosoni kápolnánál. Prédikációjában a hagyományok helyes követését emelte ki Kapui Jenő mosoni plébános.
Jubileumi tanévnyitó a Mórában
Jubileumi tanévnyitó a Mórában
Ma reggel 1,2 millió gyermek ült újra az iskolapadba. Ebből 100 ezren elsősként kezdték meg tanulmányaikat. A Móra iskolában jubileumot is ünnepeltek. Az intézmény ma a 40. tanévét kezdte meg.
Pomlé fesztivál
Pomlé fesztivál
Ahogy Mosonmagyaróváron a Mosoni Nyárbúcsúztatóval, úgy Somorján a Pomlé Fesztivállal zárják a vakációt a városlakók. Testvérvárosunk meghívta a helyi képviselő-testületet a rendezvényre, amelyet délelőtt egy városnézés előzött meg. A csallóközi várossal szoros baráti kapcsolatot ápol Mosonmagyaróvár immár 1998 óta.
Ellenőrzés a határon
Ellenőrzés a határon
Hatalmas torlódás volt ma reggel az M1-es autópályán. Az osztrák hatóságok ugyanis ellenőrizték a határon átkelő járműveket. A megyei rendőrfőkapitányság tájékoztatása szerint a reggeli órákban 30 kilométeres sor alakult ki.
Újabb hazai győzelem
Újabb hazai győzelem
Emberhátrányban aratott újabb győzelmet a Futura Mosonmagyaróvár. Az MTE1904 labdarúgócsapata az NB3 ötödik fordulójában 2:1-re múlta felül az Andráshidát.
Mosoni nyárbúcsúztató
Mosoni nyárbúcsúztató
Idén is több ezren látogattak ki a Mosoni Szabad Strandra. A Mosoni Polgári Kör augusztus utolsó szombatján itt rendezi meg nyárbúcsúztatóját. Ezúttal az időjárás kegyes volt a szervezőkhöz: se vihar, sem eső nem szegte kedvét a kilátógatóknak.
Új burkolat a Kossuth utcában
Új burkolat a Kossuth utcában
Októberben vagy novemberben megújulhat a Kossuth Lajos utca burkolata - mondta el televíziónk kérdésére a Magyar Közút szóvivője. Jelenleg még tart a közbeszerzés, de még az idén sor kerül többi közt a burkolat javítására is.
Iskolások az utakon
Iskolások az utakon
A legtöbb iskolában holnap kezdődik meg a 2015/2016-os nevelési év. Ezt a közlekedők is megérzik az utakon. A kora reggeli órákban több lesz a gyalogos, a kerékpáros. Sokan autóval viszik a gyermekeket iskolába, így nehézség lehet az intézményeknél a parkoláskor. A forgalmasabb zebráknál a helyi polgárőrség irányítja a forgalmat, segítve a rendőrség munkáját.
Győzelem az utolsó felékszülésin is
Győzelem az utolsó felékszülésin is
Utolsó felkészülési mérkőzését is megnyerte a Mosonmagyaróvári Kézilabda Club SE. A cseh DHC Slavia Praha-t múlták felül 30:26 arányban úgy, hogy a félidőben még a vendégek vezettek egy góllal. Az MKC szerda este a címvédő Ferencváros otthonában kezdi meg az idei bajnoki szereplést.
Felújtottak három mosdót a Kossuthban
Felújtottak három mosdót a Kossuthban
Három vizesblokk újul meg tanévkerzdésre a Kossuth gimnáziumban. Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata több mint 12 millió forintot fordított a beruházásra. A rekonstrukciónak köszönhetően megújult az alsó szinten egy férfi, az első emeleten a tanári, valamint a másodikon egy női mosdó.
Ingyenes óvodai étkeztetés
Ingyenes óvodai étkeztetés
Szeptember elsejétől minden szociálisan rászoruló óvodásnak napi háromszori ingyenes étkezést biztosít az állam. A támogatás igényléséről a szülőknek nyomtatványban kell nyilatkoznia, amelyet az óvodavezetőnek kell leadni.
Közel 300 gólya
Közel 300 gólya
Lezajlott a pótfelvételi eljárás, meghatározták a ponthatárokat. A mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karon a mezőgazdasági mérnöki, az élelmiszer mérnöki, a gépészmérnöki, a ménes gazda, valamint mesterképzésben a mérnök tanári szakokon hirdették meg a pótjelentkezést. Szeptemberben közel 300-an kezdhetik meg tanulmányaikat Mosonmagyaróváron. Augusztusban 34-en adták be kérelmüket a helyi karra.
Segítség az iskolakezdéshez
Segítség az iskolakezdéshez
Hamarosan kezdődik az oktatás, ezért körbejártuk: milyen támogatásban részesülhetnek a családok. A kormány több intézkedésével is segít a tanév előtt: a szeptemberi családi pótlékot már augusztus 27-ig, vagyis a mai nappal bezárólag megkapták az arra jogosult szülők. Az önkormányzat települési támogatása is segítheti a rászoruló családokat. Ezt a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményhez hasonlóan az Igazgatási Osztályon lehet igényelni.
Betartják a megváltozott parkolási szabályokat
Betartják a megváltozott parkolási szabályokat
Júniustól módosult a belvárosi parkolásról szóló rendelet Mosonmagyaróváron. Egy hónapja helyezik ki a pótdíjakat tartalmazó piros zacskókat a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. munkatársai az érintett szakaszon. Az eddigi tapasztalatok azt bizonyítják, hogy betartják a városlakók a megváltozott szabályokat.
Mesterségek utcája
Mesterségek utcája
Baba- és mackókészítés, mézeskalács-sütés, agyagozás, gyertyamártás és még számtalan sátor várta a Szent István-napra érkezőket. Itt a különféle szakmák fortélyait ismerhették meg a gyermekek és szüleik.
Családi nap
Családi nap
Évről évre megrendezi családi napját a Kistérségi Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgáltató Központ. Ide várják azokat a szülőket és gyermekeket, akikkel kapcsolatban állnak. Az önfeledt játék mellett az iskolakezdés nehézségeiben is segítséget kaptak a családok.
Kártevők  a kertben
Kártevők a kertben
Főként a vizes helyeket kedvelik a meztelen csigák. A nyálkás állat nem csak esztétikailag kellemetlen, több növényre is káros hatással van. A kertet végig járva ugyanis szinte mindent megrág, amit az útjába kerül.
Kultúra határon innen és túl
Kultúra határon innen és túl
Kultúra határon innen és túl címmel szerveztek szakmai napot. A testvér- és partnervárosok fesztiválszervezői saját tapasztalatukat osztották meg a Futura előadójában.
Játszóház a fesztiválon
Játszóház a fesztiválon
Pénteken a Futura mögé várták a gyermekeket, ahol gyereksarkot alakítottak ki. Kenyeret süthettek, megismerkedhettek a gyógynövényekkel, és termésekből képeket készíthettek. Néhány méterrel távolabb pedig csillámtetoválást, arcfestést készítettek a segítők.
Fóvószene napja
Fóvószene napja
Kétévente rendezik meg a Fúvószene Napját. A három helyi együttes mellett ide is várták a partnerzenekarokat. Így végül összesen hat “rezesbanda” koncertezett szombat délután a Szent István-napokon.
I. Néptánc Fesztivál
I. Néptánc Fesztivál
Idén először rendezte meg a Néptánc Fesztivált az Óvári Gazdász Néptáncegyüttes a Szent István-napok keretében. A szombat délelőtt folyamán a helyiek mellett négy meghívott vendég táncegyüttes lépett színpadra. A találkozóval a magyar, valamint a határon túli táncosok közötti kapcsolatot szeretnék szorosabbra fűzni.
Koncertek
Koncertek
A Dzsungel könyve a kitartó ezer nézőnek, és a színpadon lévőknek köszönhetően az eső ellenére sem maradt el. A többi rendezvényt viszont kellemes időben tarthatták meg a Nyári Fesztiválon. Városunkban, a mi kameráink előtt jelentette be Szörényi Szabolcs a nagyközönségnek: többet nem lép színpadra.
II. Szigetközi halászlé
II. Szigetközi halászlé
Szent István-napján már másodszorra állítottak fel egy hatalmas bográcsot a fesztivál területén. Ebben főtt a szigetközi halászlé. Az 1500 literes - kicsinek éppen nem mondható - kondér előtt az utolsó csepp levesig hosszú sorok kígyóztak.
Pro Urbe Mosonmagyaróvár
Pro Urbe Mosonmagyaróvár
Augusztus 20-án délután adták át a Pro Urbe Mosonmagyaróvár díjat. A városháza dísztermében rendezett ünnepségen ismertették a képviselő-testület határozatát.