2015. július

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/mosovhu1/public_html/components/com_jusertube/lib/srizon_yt_album.php on line 100
Családi adókedvezmény
Családi adókedvezmény
Több kedvezmény is segíti a gyermekes családokat Magyarországon. Az egyik a családi pótlék. Akik erre a támogatási formára jogosultak, szintén igényelhetik a családi adókedvezményt. Tanévzárás után azonban érdemes odafigyelni a szülőknek. A változásokat ugyanis be kell jelenteni a munkáltatónak.
Uborkaszezon
Uborkaszezon
Elkezdődött az uborkaszezon. Térségünk kiváló adottságokkal rendelkezik a növény termesztéséhez. Emellett fogyasztása jót tesz a szervezetünknek. A magyar termesztésű zöldségre egyre nagyobb igény mutatkozik a vásárlók körében.
Az Anyatejes táplálás világnapja
Az Anyatejes táplálás világnapja
1992 óta ünnepeljük augusztus 1-jén az Anyatejes táplálás világnapját. Az Egészségügyi Világszervezet ezzel a szoptatás jelentőségére hívja fel az édesanyák figyelmét. Az anyatejben olyan tápanyagok találhatók, amelyek megerősítik az újszülött immunrendszerét. Emellett pedig szoros kötődést alakít ki a szülő és gyermeke között.
Augusztus végén döntenek
Augusztus végén döntenek
A „Fokozatváltás a felsőoktatásban” című felsőoktatási stratégiában meghatározottak szerint a Felsőoktatásért Felelős Államtitkárság áttekintette az egyes felsőoktatási intézmények struktúráját, működését. Arról, hogy mely intézményekben lehetnek változások, Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős államtitkára adott ma tájékoztatást Budapesten.
Piaci körkép
Piaci körkép
Idén nyáron a legnépszerűbb zöldség a cukkini, a legkedveltebb gyümölcs pedig a barack. A mosoni piacon legalábbis ebből a kettőből fogyott eddig a legtöbb. Most is heti két nap várják az őstermelők a vásárlókat. Ma délelőtt mi is körbenéztünk Mosonban. Piaci körképünket láthatják.
Felújítják a Lurkóvár Óvodát
Felújítják a Lurkóvár Óvodát
Szeptemberben már egy megújult környezet várja az óvodásokat a Lurkóvárban. A helyi önkormányzat ugyanis nyáron végzi el a felújítás első ütemét az épületen. A város saját költségvetéséből nettó 35 millió forintot fordít a munkálatokra.
Élet, erő, egészség
Élet, erő, egészség
Az elmúlt években jelentősen megnövekedett a tejfogyasztás Magyarországon. Ez jó hír a termelőknek, ugyanis kifejezetten keresett árucikk a magyar tej. Valamint rendszeres fogyasztása elősegíti egészségünk megőrzését is.
Erdőaljak helyett hulladékudvarokba
Erdőaljak helyett hulladékudvarokba
Fém-, rongy-, zöld-, és műanyaghulladék. Ez csak egy része annak, amit a helyi díjfizetők elhelyezhetnek a mosonmagyaróvári hulladékudvarban. Egy személy évente 4 gumiabroncsot is vihet a telepre. Az építési törmelékért viszont plusz díjat kell fizetni. A szelektív hulladék egy részét Jánossomorján újrahasznosítják.
Lapról hangra
Lapról hangra
2011-ben indult hazánkban a Lapról hangra program. Az internetes oldalnak köszönhetően ma már több mint ezer ember olvas fel minden nap cikkeket vakoknak és gyengénlátóknak. A program és a hangos könyvek a sérüléssel élők integrálódását segíti. Az egyik helyi gyengénlátó például rendszeresen hallgat hangoskönyvet, és jogi diplomáját is az elektronikus könyvek segítségével szerezte meg.
A Katasztrófavédelem hírei
A Katasztrófavédelem hírei
Az elmúlt héten szabadtéri tüzekhez vonultak a térség tűzoltói. Rajka és Bezenye között 100 négyzetméteren égett a tarló, a Levéli úton pedig egy zártkertben a százaz fű. A 86-os főút mentén is égett a tarló és az avar. A Rév utcában pedig egy fűzfa törzse gyulladt ki. Múlt csütörtökön az M1-es autópályán ütközött a szalagkorlátnak egy tehergépkocsi , és tegnap is kamionok okozott majdnem tragédiát Jánossomorján.
Véradás lesz hétfőn
Véradás lesz hétfőn
Nyáron is van lehetősége az önkénteseknek vért adni. Ilyenkor többen elutaznak, így kevesebben nyújtják karjukat, mint évközben. Mivel többen vannak az utakon, gyakoribbak a balesetek. Ezért több vérre van szükségük a kórházaknak. Az adatok szerint azonban városunk még így is első a megyében. A Magyar Vöröskereszt Mosonmagyaróvár Területi Szervezete legközelebb augusztus 3-án, hétfőn délelőtt fél 10-től várja a véradókat a Fehér Ló Közösségi Házba.
Futura élménykártya
Futura élménykártya
Számos szórakozási lehetőséget kínál ebben az évben is a közelgő Nyári Fesztivál - Szent István Napok programsorozata. Izgalomból a Futurában sem lesz hiány. A Természettudományi Élményközpont ugyanis Élménykártyájával kapcsolódik a rendezvényhez. A csomag pedig egyebek mellett vársétát, Tesla-küldetést, valamint sétahajókázást is biztosít. Ráadásul az ülőhelyes színpadi produkciókra is érvényes ez a kártya.
Megnyílt a Kormányablak Mosonmagyaróváron
Megnyílt a Kormányablak Mosonmagyaróváron
Pénteken adták át a Mosonmagyaróvári Járási Hivatal Kormányablakát. A Magyar Közigazgatás 2010-ben megindult korszerűsítése a gyors és egyszerű ügyintézést teszi lehetővé. A Kormányablak kialakításával ezentúl egy helyen több ügyet is elintézhetünk.
770 éves a felvidéki Óvár
770 éves a felvidéki Óvár
770 éves jubileumát ünnepelte a felvidéki Óvár a hétvégén. Ez alkalomból hívtak meg minden települést, amelynek a nevében szerepel Óvár. Városunk is képviseltette magát a falunapon. Mosonmagyaróvár meghívta a falu vezetését a közelgő Szent István-napokra, így a két település között szorosabbra fűződhet a kapcsolat.
Igazgatási szünet lesz augusztus 8-tól
Igazgatási szünet lesz augusztus 8-tól
Eddig csak télen, idén először azonban nyáron is igazgatási szünetet rendeltek el a Polgármesteri Hivatalban. A Képviselő-testület döntésének értelmében így augusztus 8-tól 19 -ig nem lesz félfogadás. Az ügyeleten azonban egyes ügyek intézését ez idő alatt is elvégzik.
Segítség Kiss Istvánnak
Segítség Kiss Istvánnak
Huszonnyolc rajkai gyermeket mentett meg egy dunaszigeti buszsofőr. Két hete Mohácsnál szenvedtek balesetet. Kiss István csak úgy tudta megvédeni utasait, hogy az őket megelőző kamionnak hajtott. Az ütközés során csak ő sérült meg, térd alatt amputálni kellett a lábát. Neki szerveztek gyűjtési akciót.
Védekezés a napszúrás ellen
Védekezés a napszúrás ellen
Tombolt a nyár az elmúlt napokban. A hőség számos egészségügyi problémát okozhat. Az egyik ilyen a napszúrás illetve a bőr leégés. A melegben felborul szervezetünk hőháztartása, ami rosszullétet okoz. A hosszas napon tartózkodás esetén a bőrünk védelméről is gondoskodnunk kell, ugyanis a leégésnek súlyos szövődményei lehetnek.
Megújul a vár épülete és környezete
Megújul a vár épülete és környezete
A megyéből egyedüliként került be a kormány Nemzeti Várprogramjába a magyaróvári vár. Ennek köszönhetően a következő években megújul a vár épülete és annak környezete. A fő szempont, hogy megnyíljon a turisták előtt az épület, hiszen a vár Mosonmagyaróvár egyik legfőbb turisztikai célpontja.
Kevesebb a felvett hallgatók száma
Kevesebb a felvett hallgatók száma
Tegnap este tették közzé a 2015 szeptemberében induló felsőoktatási intézmények ponthatárait. Idén Mosonmagyaróváron, az élelmiszerképzésen volt a legmagasabb a ponthatár. 337 pontot kellett elérnie a jelentkezőknek, ám a felvett hallgatók többsége 400 pont felett teljesített.
Ingyenes olajbegyűjtési akció
Ingyenes olajbegyűjtési akció
Az AQUA Szolgáltató Kft. a tavalyi esztendőben indította be zsír- és olajbegyűjtési programját. Azóta havi periódusban járják a vonzáskörzetükhöz tartozó településeket. Ezeken a helyeken a lakosság ingyenesen leadhatja ezt a háztartási hulladékot. Ezzel kímélve környezetünket.
Programajánló
Programajánló
Ebben a nagy melegben legjobb program a strandolás. Vagy egy hűvös kiállítás. Ám nem árt már most készülni a Szent István Napokra, amelyen reméljük, hasonló jó idő vár majd mindenkit. Programajánlónk következik.
Sok búzát, de kevesebb kukoricát arathatnak idén
Sok búzát, de kevesebb kukoricát arathatnak idén
A napokban a búza aratása zajlott országszerte. Térségünkben elsősorban kalászos és zöldtrágya növényeket termesztenek a gazdák. A tavaszi záporok jó hatással voltak a gabonafélékre. Az elmúlt időszak tartós szárazsága azonban negatívan befolyásolja a kukorica termést.
Lassabb a közlekedés az aratás idején
Lassabb a közlekedés az aratás idején
Az aratás ideje alatt több mezőgazdasági gépjármű közlekedik az országutakon, vagy akár belterületen. Ez pedig lassítja a forgalmat. A nehézgépjárművek előzése azonban gyakran balesethez vezet. Érdemes ezért korábban útnak indulni reggelente.
Az MTE 1904-hez igazolt Tokody Tibor
Az MTE 1904-hez igazolt Tokody Tibor
Kétszeres magyar válogatott az MTE 1904 csapatában. A Győri ETO-val bajnoki címig jutó játékos, Tokody Tibor a mosonmagyaróvári klub színeiben tér vissza a pályára. Tapasztalatával nagyban segítheti a jó szereplést az idei bajnoki szezonban.