2015. június
Kicsi szép
Kicsi szép
A Szigetközi Gyógynövénynaphoz kapcsolódva nyílt kiállítás a FUTURÁban. A képeken a térség növény és állatvilágát mutatja be az alkotó.
Új bejárata lett az Ifjúsági Sporttelepnek
Új bejárata lett az Ifjúsági Sporttelepnek
Június elején megkezdték a Városi Sportcsarnok építését. A munkaterület mellett azonban továbbra is várja a sportolókat a mellette található Ifjúsági Sporttelep. A munkálatok nem befolyásolják a pálya használatát. Bemenni azonban csak Pacsirta utca felől lehet.
I. Szigetközi gyógynövénynap
I. Szigetközi gyógynövénynap
A FUTURÁ-ban tegnap sajtótájékoztató keretében jelentették be: július 4-én megrendezik az I. Szigetközi Gyógynövénynapot. A szervezők a Szigetközben fellelhető természeti kincsekre szeretnék felhívni a figyelmet. A programon számos növényekkel foglalkozó előadáson vehetnek részt az érdeklődők.
IX. Voluta
IX. Voluta
Idén már kilencedik alkalommal ébredtek a sárkányok a Voluta Nemzeteközi Vízikarneválon. A sárkányhajó-versenyekre közel hatvan csapat jelentkezett az ország minden részéről. Cégek és baráti társaságok méretették meg magukat. A lebonyolításához a Vízisport Egyesület mellett idén a Flesch a Károly Nonprofit Kft. is csatlakozott.
Szent László emlékezete
Szent László emlékezete
A magyaróvári templom szentélye mögött több mint két évtizede áll Szent László szobra. A lovagkirály tisztelete városunkban hosszú évszázadokra nyúlik vissza. A hétvégén a magyar királyság megszilárdítójára emlékeztek.
Mellékmérők cseréje
Mellékmérők cseréje
Nyolcévente kell cserélni a társasházak mellékvízmérőit. A megváltozott víziközmű törvény azonban előírja, hogy mostantól a vízhasználó köteles megfizetni az ezzel járó költségeket. A lakóközösségek csoportos kedvezményt kapnak, ha egy időben biztosítják a feltételeket a cserére. Az AQUA Szolgáltató Kft. a napokban értesíti az érintett városlakókat.
Tömbrehabilitáció
Tömbrehabilitáció
Egy ipari terület ékelődik a mosoni belvárosba. 2011-ben váltott tulajdonost az ingatlan. Nem sokkal később megszűnt a termelés az egykori Kaiser gyárban. A város úgy döntött: megvásárolja a hajdani húsüzem telephelyét.
Testületi ülés volt Rajkán
Testületi ülés volt Rajkán
Rajka önkormányzata csütörtökön tartotta képviselő-testületi ülését. Főként telek és ingatlan értékesítési ügyekben döntöttek. Kiss Vince polgármestert telefonon kérdeztük, melyek voltak a fontosabb döntések.
Testületi ülés
Testületi ülés
A nyári szünet előtti utolsó képviselő-testületi ülését tartotta meg Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata. 25 napirend szerepelt a meghívóban, köztük két díjazásról szóló. Ezeket zárt ajtók mögött vitatták meg a képviselők.
Harangszentelés
Harangszentelés
1948-ban készült el a Mosonmagyaróvári Református Templom első harangja. A gyülekezet azonban már akkor is kettőt szeretett volna, ám a háború után nem volt egyszerű a szükséges anyag beszerzése. A templomot 75 évvel ezelőtt szentelték fel. A jubileumi évhez kapcsolódva vasárnap kerülhet a toronyba az új harang.
Kábítószer-fogyasztás nyáron
Kábítószer-fogyasztás nyáron
A nyári veszélyek közé tartozik a fiatalok körében a kábítószer használata. A szünidőben magasabb a drogfogyasztás hazánkban. A szakemberek azt tanácsolják a szülőknek, hogy ismerkedjenek meg gyermekeik baráti társaságával. Emellett pedig figyelmeztessék őket a fesztiválok és a kábítószerek veszélyeire.
Programajánló
Programajánló
Nem múlhat el nyár Voluta nélkül. Ezen a hét végén is a sárkányhajóké lesz a főszerep itt Mosonmagyaróváron, az Itatónál.
Testületi ülés Dunakilitin
Testületi ülés Dunakilitin
Tegnap délután ülésezett Dunakiliti Község Képviselő-testülete. A képviselők 13 napirendi pontot tárgyaltak. Zárt ajtók mögött döntöttek további három pontról, köztük a Dunakilitiért Díj adományozásáról.
Rampát építenének
Rampát építenének
A hétvégén kezdődik a 9. Voluta Vizi Fesztivál. Az evezés és a szórakozás mellett azonban jótékonykodhatnak azok, akik kilátogatnak az Itatóhoz.
Hagyatéki eljárás
Hagyatéki eljárás
Kevesen írnak hivatalos végrendeletet. Akkor az örökhagyó rendelkezik ingatlanja és ingóságai felett. Amennyiben nincsen hivatalos okirat, elsőként a törvényes utódok öröklik az ingatlanokat és ingóságokat, de az esetleges hiteleket is. A házastárs ingatlan esetében tulajdonjogot nem, hanem a közösen lakott lakás haszonélvezeti jogát kapja.
Kötelező a parlagfű irtása
Kötelező a parlagfű irtása
Súlyos bírság jár azoknak, akik július 1-ig nem irtják ki a parlagfüvet a kertjükben. Ráadásul egy helyi rendelet értelmében az ingatlan 15 méteres körzetében, illetve az útig a tulajdonosnak kell gondozni a zöldfelületet. Belterületen a jegyző, míg külterületen, szántóföldeken a Kormányhivatal indíthat eljárást magánszemélyek, vállalkozások ellen. A bírság 15 ezer forinttól akár 5 millió forintig terjedhet.
Szóbeli érettségi
Szóbeli érettségi
Az írásbeli után elérkezett a szóbeli érettségi ideje. Néhányan már fellélegezhettek, míg mások a napokban válnak éretté a mosonmagyaróvári középiskolákban.
Filharmonikus bérlet - 2015/16.
Filharmonikus bérlet - 2015/16.
Több újdonsággal is készül városunkba a Győri Filharmonikus Zenekar. Ezúttal négy bérletes hangversenyre várják a vendégeket, amelyből az évadzáró koncert Győrben lesz. Aki pedig időben megváltja bérletét a következő évadra, értékes jutalommal gazdagodhat.
A Katasztrófavédelem hírei
A Katasztrófavédelem hírei
Szerencsés és nyugodt hete volt a Mosonmagyaróvári Katasztrófavédelmi Kirendeltségnek. Nem csak a Kéklámpás napon nem érkezett riasztás az illetékességi területről, hanem az elmúlt héten mindössze egy esethez kellett kivonulnia a tűzoltóknak. Rajkán viszont egy 10 hektárnyi, műveletlen területen égett a száraz fű.
Idősek ellátása
Idősek ellátása
A Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény bizonyos ellátásaira csak azon települések lakói jogosultak, akik a Térségi Társulás tagjaiként csatlakoztak az együttműködéshez. Az ellátás költségeinek egy részét az érintett hozzátartozó lakhelyének megfelelő település állja. Sokan azonban azzal próbálkoznak, hogy Mosonmagyaróvárra jelentik be idős hozzátartozójukat, így városunkat terhelik a költségek.
Dunakiliti Női Kétnapos Torna
Dunakiliti Női Kétnapos Torna
Kispályás mérkőzéseken csaptak össze az ország női amatőr labdarúgói. A Dunakiliti Női Kétnapos Torna főként a csapatépítésről szól, de a technikájukon is sokat fejleszthetnek a játékosok. A meccsek után pedig közös főzés és hajnalig tartó szórakozás várta a sportolókat.
Gálaműsor
Gálaműsor
A Hedonizm Crew, az En l’air csoport és a majorette csoport alkotja a Haller Sport Majorette és Break Egyesületet. A táncosok minden tanév végén, egy gálán mutatják be az új koreográfiájukat. A csoportok idén is több országos elismerést zsebeltek be.
Hétvégén lesz a Voluta
Hétvégén lesz a Voluta
A Voluta Nemzetközi Vízi Karneválról tartottak sajtótájékoztatót ma délelőtt a szervezők. Idén már kilencedik alkalommal ébrednek a sárkányok. A lebonyolításához a Vízisport Egyesület mellett idén a Flesch a Károly Nonprofit Kft. is csatlakozott.
Kéklámpás nap
Kéklámpás nap
A hétköznapok terheit félretéve, közösen pihentek a mosonmagyaróvári kéklámpások. A mentők, a tűzoltók és a rendőrök egy versenyen próbára tehették egymást, saját feladataikkal. Az ügyelet azonban a szórakozás mellett is működött. Volt, aki a helyszínen, míg mások a központban figyelték a jelzéseket.